De gevaren van dating & datingapps


Als matchmaker voel ik me vaak verantwoordelijk om singles te sensibiliseren over de gevaarlijke kant van daten en datingapps want ik hoor zoveel negatieve verhalen, maar die kan je wel proberen voorkomen:

Datingapps zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Hoewel ze kansen bieden om nieuwe mensen te ontmoeten, brengen ze ook echt wel een hoop risico's met zich mee. Ik zie zo vaak dat mensen onvoorbereid gebruik maken van deze apps, wat kan leiden tot teleurstellingen of zelfs gevaarlijke situaties.


Maar, hoe kun je nu, wel veilig daten via apps?



1. Swipe bewust:

 

Een van de grootste valkuilen van datingapps is de overvloed aan opties. Dit kan verleidelijk zijn, maar ook overweldigend. Veel mensen gaan swipen zonder echt na te denken over wat ze willen, wie ze zijn, of wat hun doelen zijn in een relatie. Het is makkelijk om iemand af te schrijven op basis van een foto of een korte beschrijving, maar dit draagt bij aan een oppervlakkige datingcultuur. De snelheid en oppervlakkigheid waarmee veel gebruikers swipen, kan leiden tot frustratie en teleurstelling, omdat diepgang en verbinding vaak ontbreken.

Denk na over wat je écht zoekt in een partner, in plaats van gedachteloos te swipen. Dit voorkomt oppervlakkige connecties en helpt je bij het vinden van een match die echt bij je past.


Tip: Maak een lijstje met eigenschappen die belangrijk voor je zijn voordat je de app opent en hou je daar aan.


2. Wees voorzichtig met ontmoetingen:

 

Wanneer je besluit om iemand in het echt te ontmoeten via een datingapp, bestaat er altijd een risico, omdat je deze persoon niet kent. Er zijn talloze verhalen van mensen die vervelende of zelfs gevaarlijke ervaringen hebben gehad tijdens een date met iemand die ze via een app hebben ontmoet. De anonimiteit van online daten kan ertoe leiden dat mensen zich anders voordoen dan ze in werkelijkheid zijn.

Spreek altijd af op openbare plekken en deel je locatie met een vriend(in). Vertrouw op je gevoel en als iets niet goed voelt, zeg dan de afspraak af of durf ook te vertrekken.


Tip: Plan je eerste date op een openbare plek, geen afspraken bij iemand thuis en zorg dat je ten allen tijde zelf naar huis kunt. Dus niet samen rijden op een eerste date!


3. Houd je gegevens privé:

 

Een ander gevaar van datingapps is het potentieel voor misbruik van je persoonlijke gegevens. Veel datingapps verzamelen enorme hoeveelheden informatie over hun gebruikers, zoals locatiegegevens, interesses en zelfs gedragsgegevens. Hoewel dit wordt gepresenteerd als een manier om betere matches te vinden, kan het ook leiden tot misbruik, bijvoorbeeld door phishing of identiteitsfraude.

Deel nooit te snel persoonlijke informatie zoals je adres, waar je werkt of financiële details. Wees ook voorzichtig met wat je op je profiel zet.


Tip: Gebruik een aparte foto voor je datingprofiel die niet op je andere sociale media te vinden is om je privacy beter te beschermen.


4. Zet grenzen:

 

Een andere veelvoorkomende valkuil van datingapps is de kans op emotionele schade. Ghosting, waarbij iemand zonder uitleg plotseling het contact verbreekt, komt vaak voor. Daarnaast kunnen manipulatieve mensen gebruik maken van de anonimiteit om je vertrouwen te winnen en vervolgens te misbruiken. Dit kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en teleurstelling of erger.

Verlies jezelf niet in iemand die je nauwelijks kent. Ghosting en manipulatie komen vaak voor, en het is zó belangrijk om je eigen emotionele grenzen te bewaken. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet aan jou ligt als iemand besluit te ghosten of manipulatief is; dit zegt meer over hen dan over jou.


Tip: Bouw rustig aan een relatie op en wacht met het delen van diepere gevoelens tot je iemand beter kent. Daten is een marathon, geen sprint.



5. Beperk je tijd:

 

Ten slotte kan het gebruik van datingapps leiden tot een vorm van verslaving. Het eindeloos swipen en zoeken naar de 'perfecte' match kan verslavend werken en je afleiden van wat echt belangrijk is in je leven. In plaats van te genieten van het proces van iemand leren kennen, raken sommige mensen geobsedeerd door het blijven zoeken naar 'de betere optie'. Dit kan uiteindelijk leiden tot gevoelens van ontevredenheid en frustratie.

Het kan verleidelijk zijn om uren te swipen op zoek naar de 'perfecte match', maar dit kan leiden tot frustratie, swipe verslaving of dating burn-out. Stel tijdslimieten in voor het gebruik van datingapps en hou je eraan.


Tip: Plan een vaste tijd per dag voor datingapps en gebruik de rest van je tijd om offline te socializen.

 


Wil je nog meer tips en tricks leren om veilig en succesvol te daten via apps?


Bij Alles is Liefde bieden we een 'Match Masterclass' aan, een online cursus waarin je alle tools leert om datingapps in jouw voordeel te gebruiken. We leren je hoe je de algoritmes slim kunt inzetten voor meer kwalitatieve matches en hoe je veilig en bewust om kunt gaan met de wereld van online daten.


Ready for safe love?

Lees meer over onze Match Masterclass via deze link en til je datingervaring naar een hoger niveau.

 

Lees hier ook onze volgende blog : Wat maakt iemand nu een goeie match?